Výber nášho someliéra

Gabriel Kollár
Váš profesionálny sommelier

Absolvent Hotelovej akadémie v Nových Zámkoch, kde som sa prvýkrát zoznámil s povolaním sommeliéra. Počas štúdia som súťažil najprv na juniorských a neskôr aj seniorských súťažiach. Hneď prvú súťaž ako dospelý som vyhral a v roku 2010 som prvýkrát reprezentoval Slovensko na ME vo Francúzsku. Po tejto skúsenosti som sa zoznámil s profesionálmi so zahraničia a už vtedy som vedel, že raz pôjdem do zahraničia. Preto som v roku 2013 sa rozhodol vycestovať na rok do Londýna, kde som si obohatil vedomosti v Court of Mastersommeliers. V roku 2016 som bol vyhláseným sommeliérom roka na Slovensku a zároveň som ako prvý Slovák sa dostal do semifinále národnej súťaže v Anglicku. Napokon som v Londýne strávil krásnych 5 rokov v skupine Gordona Ramsayho a po návrate domov som naštartoval svoje štúdium na diplomovom štúdiu Wine and Spirits Education Trust v susednom Ruste. A v neposlednom rade som tu pre vás na stránke vinujeme.sk

Sommeliér odporúča na tento týždeň:

Výber Sommeliéra

Primitivo

Stúpte niekomu na päty! Ideálne červenou odrodou PRIMITIVO, ktoré sa pestuje v regióne Puglia, teda na päte Talianska. Ide o odrodu, ktorá má genetických príbuzných v Chorvátsku (Plavac malý – Crjenak kastelansky), ako aj v Kalifornii (Zinfandel). Jvhodná v do teplého mediteránskeho podnebia a pri dozrievaní mu časť hrozna z dužiny scvrkáva, čo mu pridáva na jeho prezretom charaktere. V jeho vôni často nachádzame prezreté, niekedy až džemoví čierne bobuľové ovocie, čučoriedky, slivky, ale aj nádych sladkého korenia, čokolády a vanilky s vyzrievania v dubovom sude. Ide o tanínovú odrodu, no pri Primitive sú taníny často dozreté a zamatovo jemené. Na zdravie.


https://vinujeme.sk/c/cervene-vino?f=Primitivo-5&i=ni

Top predávané značky

Zobraziť všetky značky
  •        

  •   

#vinujeme.sk na Instagrame