Je čas na beaujolais 16 november
Štvrtok, 16. novembra, je deň Beaujolais Nouveau. Tento deň sa každoročne oslavuje na viac ako 120 festivaloch v regióne Beaujolais vo Francúzsku, ktorý sa nachádza južne od Burgundska.Týmto dňom sa oficiálne končí ročná úroda. Víno Beaujolais Nouveau vyrobené z tohtoročnej úrody sa kvasí, plní do fliaš a vydáva každý tretí novembrový štvrtok o 12:01, bez ohľadu na to, kedy zber skutočne nastal. Umelecké dielo na etikete je tiež každoročne veľkou súčasťou osláv.Beaujolais Nouveau sa vyrába výlučne z hrozna Gamay. Zo zákona sa hrozno musí zbierať ručne a víno sa vyrába pomocou vinárskej techniky nazývanej „uhličitá macerácia“ alebo „kvasenie celých bobúľ“. Celé strapce hrozna Gamay sa naložia do nádrže, ktorá sa utesní a potom sa naplní oxidom uhličitým. Hrozno na dne nádrže je jemne rozdrvené váhou hrozna nad nimi a potom začne kvasiť. Enzymatické reakcie sa vyskytujú vo vnútri hrozna, ktoré sa nerozdrvilo a výsledkom je iný typ fermentácie, čím sa vytvorí malé množstvo alkoholu (približne 3 percentá). Tento proces sa nechá pokračovať 5 až 15 dní a potom sa hrozno lisuje, čo je proces oddeľovania šťavy od šupiek, stoniek a semien. Šťava potom prejde pravidelnou fermentáciou a premení zvyšný cukor na finálne víno poskytujúce alkohol.Beaujolais Nouveau má fialovo-ružovú farbu, ktorá rozhodne odráža jeho mladosť a živosť. Spôsob výroby vína poskytuje málo tanínov a víno má často ovocnú chuť čerešní, jahôd, malín alebo hrozna. Víno je ľahké, ovocné a zvyčajne sa podáva vychladené. Tento štýl vína je určený na okamžité pitie a vo všeobecnosti sa vekom nezlepšuje. Víno je veľmi šetrné k jedlu a dobre sa kombinuje so syrmi, pečenou morkou alebo kuracím mäsom, divokou ryžou, pečenou tekvicou a brusnicami, a ako také by bolo skvelé víno mať na vašom stole vďakyvzdania.Ak hľadáte víno menej ovocné s väčšou schopnosťou zrenia, vyskúšajte väčší bratia Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages a Beaujolais Cru, ktoré sa tiež vyrábajú z hrozna Gamay tradičnými vinárskymi technikami.